onsdag 30 mars 2011

Brittiskt Korthår och Brittiskt Långhår

Kull från S*Lingonskogens

Kärt barn har många namn, säger man ju. I Brittvärlden tycks vi uppfödare inte riktigt kunna bestämma oss för vad vi ska kalla våra pälsklingar.
Britter, Brittiskt korthår, Brittiska Korthår eller British Shorthair?
Brittiska Långhårskatter, Brittiskt Långhår eller British Longhair?

Brittiskt Långhår är en godkänd ras inom World Cat Federation(WCF), som organiserar drygt 540 klubbar över hela världen och några av dessa klubbar finns i Sverige. Vill du se Brittiskt Långhår på kattutställning kan du kolla in på hemsidan Nordic Cat Clubs när klubbarna i Sverige har sina utställningar.

WCF, TICA och FIFE (där Sverak ingår) är några av de många kattförbund som är medlemmar i World Cat Congress(WCC) som har sitt nästa möte i Sydafrika 8-9 juli 2011.

Brittiskt Långhår är godkända inom TICA och WCF som här skriver ut standarden. Men inte inom FIFE - som istället har en benägenhet att godkänna små okända raser ingen människa hört talas om och än mindre sett.
Vad sägs om Neva Masquerade, Kurilean bobtail korhår och långhår(kan det förresten vara bra med små stumpar istället för svansar?), Seychellois korthår och långhår, samt Peterbald och just Peterbald är en katt som Sverak inte ens har en bild på ännu!
Smalt och unikt kan man säga om man vill vara välvillig.

Det är svårt att förstå varför inte FIFe och Sverak kan erkänna Brittiskt Långhår som är en bevisat allt mer populär ras med en växande skara beundrare och som många människor faktiskt vet hur den ser ut :-)
Är FIFE (och därmed även Sverak) inte tillräckligt intresserade av våra Britter?

Tränings kit för hemmafixaren

Ja, allt måste ju inte köpas färdigt och dyrt som vi vet.
Här kommer en liten demonstrationsfilm från en händig människa som med egna knep har lyckats träna sin katt till att använda hemmets toa. Dock finns det lite träning kvar, tills katten lärt sig varför det finns en toarulle :-)

tisdag 29 mars 2011

Söt som socker

Justina är en lite långhårig lila brittflicka, söt som socker. Hon är född den 21 februari. Just nu är hon bara 5 veckor gammal men hon letar efter ny familj att flytta till när hon har åldern inne.

S*Brembo Just In Time Justina som hon kallas till vardags är en cool och nyfiken tös som nu håller på att upptäcka världen utanför bolådan med svansen i vädret som en antenn ;-)

Ett gäng sötnosar

Det finns många fina bilder på Brittiskt Korthår i Brittnets arkiv numera och det här är en väldigt trevlig grupp syskon som en gång i tiden fanns hos S*Kastanjeback´s.

måndag 28 mars 2011

Min lilla tiger

Idag var solen framme igen och då vill mina små tigrar ut i rastgården. Min rastgård är ganska hög ca 3,5 m och jämnt fördelat är det fem olika nivåer katterna kan befinna sig på. Nonstop är inte det minsta höjdrädd så hon ska naturligtvis upp på den översta hyllan. Hon är en självsäker och nyfiken liten dam som ofta går ut först för att kolla av rastgården, medans de andra katterna tar det lite mer lugnt och försiktigt. Allt måste vara som det brukar annars minsann.......... Här tar hon sin runda och undrar vad jag håller på med när jag vill fota henne. Hon kollar noga ut över ängarna så allt är precis som det var sist hon var i rastgården. Inga oinbjudna gäster på gården. Ok, nu kan du sluta knäppa med den där eländeskameran , den stör min koncentration säger hon här.

Nonstop är en underbar pricklisa med helt ljuvliga spottar. Hennes riktiga namn är egentligen S*Lingonskogens NonStop Deluxe och hon kommer som sagt ursprungligen från Lingonskogens uppfödning. Min älskade lilla pricklisa är en äkta Deluxe-modell.

söndag 27 mars 2011

Lyxig kattoa

Mycket nytt kan man hitta på nätet, här en läcker kattlåda där katten inte ska dra med sig sanden ut. Ja det är ju praktiskt för vi vet ju alla att en del katter älskar att skyffla ut lite sand då de gjort sina behov och det är ju en omöjlighet med den här typen av kattlåda. Frågan är väl om våra kära britter kan använda denna låda då den inte är så stor ca 38 cm hög och ca 40 x 40 i bredd och djup. Finns att köpa för 995 kr ;-) http://www.cattio.com/

Tränings-kit

Tanken är att man i 3 steg ska lära sin katt att använda hemmets toa. Steg 1: Röd platta med kattsand står på golvet. När katten använt den en tid flyttas den upp på toasitsen, för att katten ska lära sig att hoppa upp och göra sina behov där. Steg 2: Orange platta med litet hål i mitten och kattsand i ringen. Katten ska lära sig hålla balansen och vänjas vid ljuden av att somligt landar i vattnet. Här kan tilläggas att det måste vara kul att själv ha bråttom, lyfta bort kattgrejorna bara för att finna att toan är fylld med sand ... Steg 3: Grön ring med stort hål i mitten och bara lite kattsand. Nu ska katten lära sig balansera över ett större hål under baken utan att trilla ner och sikta genom att sätta tassarna på rätt ställen. Efter ett tag ska katten vara redo att använda toan utan hjälpinsatserna.

Den som vill prova Litter Kwitter Toalettträningskit samt sin lycka som tränare får för närvarande betala 698 kr.
Själv minns jag kattan som på nåt sätt brukade sitta redan i luften innan hon elegant landade sittande på toalocket, hennes favoritplats när matte fönade håret. En dag var inte locket på plats och katten med mycket runt Britthuvud blev ganska lång i synen när hon bara försvann neråt i vad som slutade i ett plask …

Här har vi en film som visar hur en katt som passar in under rubriken:
"Den undersökande katten"
tar sig an sin nya träningsuppgift:

Till feta pälsar


Tips för feta pälsar och fertila hanar som kan få problem med fettsvans:

1/ Kaolinumpuder före badet. Enda lerbaserade pudret på marknaden som suger upp fett ur päls och fettsvans. Oparfymerat. Det kan förresten också användas om pälsen är för mjuk för att få den strävare.
Kombinera gärna Kaolinumpuder med att sedan bada katten med schampot Degrease som är ett avfettningsschampo. Tillsammans med Kaolinpudret tar det bort 90% av alla fettsvansar.

2/ GOOP Original, USA. Mycket effektivt på de mest envisa fettsvansar. Det finns flera sorters Goop, t ex Groomer's Goop. Dessa produkter är kemiska medel som tar bort olja och fett från pälsen. Eller försök med BIO-GROOM SuperCream Coat Conditioner. Används på följande sätt: Cremen blandas med lika stor del vatten och masseras in i kattens päls. Låt sitta kvar i en halvtimme. Schamponera sedan katten som vanligt. Skölj särskilt noga sista gången, gärna dubbelt så länge än vad du tänkte från början.

Schampo till katten


Frågar man vad man ska använda för schampo till sin katt, då kan man få de mest varierande svar.

Här kommer ett par av lågbudget-tipsen som är i svang:
1/ "Grönsåpa, blanda i en ½ liters flaska, såpa i botten som om man blandar saft och vatten resterande delar! Sedan kör man detta i blöt päls och masserar runt."
2/ "Yes diskmedel utspätt med vatten."
3/ "Barnängens barnschampo".
Om man vill prova ovanstående, ska man också känna till att åtminstone de 2 första lågbudgetvarianterna sägs kunna ge torr hud.

Vad använder du för schampo till din katt?

lördag 26 mars 2011

Chokladtroll

Får jag presentera ett litet chokladtroll som till vardags kallas Jappona. Hon är döpt efter mitt favogodis Japp ;-) Hon är söt som socker den lilla hönan, med sin lurviga päls.

S*Brembo Just Jappona


Victoria söker eget hem

Victoria är hemma igen och är till salu. Hon är supersnygg och hur kul som helst i sättet, men ska inte gå i avel.
Matte med stamnamn Pirot svarar på alla mailfrågor från intresserade.


OBS! Victoria har funnit sitt hem, så annonsen är inte aktuell längre.

fredag 25 mars 2011

Sikta på målet


Författaren är Per-Erik Sundgren.
Bokens titel: Avel med sällskapsdjur.

Sundgren skriver om oväntade urvalseffekter:
"Studier på andra husdjur visar att det kan finnas risker med att avla för hondjur som är lugna att hantera i samband med förlossningen. Normalt ska hondjuren försvara sina nyfödda ungar mot alla, också människor. Modersbeteendena bygger på ärftligt styrda hormonsystem. Avlar man på hondjur med mycket liten tendens att skydda sina ungar påverkar man också de grundläggande hormonsystemen.
Men samma hormonsystem styr samtidigt andra modersbeteenden och delar av förlossningsarbetet. Resultatet kan bli att hondjuren får både försvårade förlossningar och blir sämre mödrar."

Intressant tanke för en uppfödare att ha med sig i avelsarbetet.